less is more and simple is great



Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2010

Τραπέζια με πλακάκι


Δύο μικρά τραπέζια 40Χ40 ντύθηκαν με πλακάκι σε τρία χρώματα. Επειδή πρόκειται να μπουν στον ίδιο χώρο, σκέφτηκα να τα κάνω χρωματικά κάπως αντίθετα μεταξύ τους, για να μη φαίνονται  μονότονα και νομίζω πως το αποτέλεσμα δικαίωσε την επιλογή μου. Αυτή τη φορά έβγαλα φωτογραφίες σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, βήμα-βήμα, μέχρι το τελικό φινίρισμα.  Πληροφορίες σχετικά με τα υλικά και το κόστος μπορείτε να βρείτε και στην ανάρτησή μου Τραπέζια ντυμένα με ψηφίδα / πλακάκι
Τα υλικά που χρειάστηκα: Σφυρί, κόφτης πλακιδίων, έτοιμη κόλλα πλακιδίων και φυσικά… πλακάκια.
Η έτοιμη κόλλα είναι όπως φαίνεται στη φωτογραφία.
Στρώνουμε ένα χαλάκι εργασίας, βάζουμε ένα-ένα πλακάκι μέσα σε μία σακούλα, με την καλή του πλευρά να κοιτάει στο πάτωμα, και το σπάμε με το σφυρί χτυπώντας πάνω από τη σακούλα, έτσι ώστε να μην πετιούνται κομμάτια γύρω μας. Έπειτα σχηματίζουμε το περίγραμμα του τραπεζιού -χωρίς να κολλάμε-, διαλέγοντας τις γωνίες που μας ταιριάζουν καλύτερα και τα κομμάτια που έχουν μία ίσια πλευρά. Αν χρειαστεί, προσαρμόζουμε κάποια στα μέτρα μας με τη βοήθεια του κόφτη. Στα συγκεκριμένα τραπέζια χρειάστηκε να στρογγυλέψω τις γωνίες για να ταιριάζουν με εκείνες των τραπεζιών. 
Αφού σχηματίσουμε το περίγραμμα, αρχίζουμε να κολλάμε ξεκινώντας πρώτα με τις γωνίες.  Έπειτα τελειώνουμε μία-μία τις πλευρές. Αν χρειαστεί να κόψουμε κάποιο κομμάτι στην άκρη για καλύτερη προσαρμογή, το κάνουμε.
 
Το γέμισμα του πλαισίου είναι πιο εύκολο. Αραδιάζουμε κομμάτια στην επιφάνεια του τραπεζιού και πειραματιζόμαστε. Όταν μας ικανοποιεί το αποτέλεσμα, αρχίζουμε να κολλάμε και συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο, μέχρι να φτάσουμε στο κέντρο. Με τον κόφτη κόβουμε μόνο όταν δεν μας ταιριάζει κανένα κομμάτι. Το ακανόνιστο σπάσιμο με το σφυρί δίνει ωραία σχήματα και όπως βλέπετε εγώ έχω χρησιμοποιήσει κομμάτια όλων των μεγεθών. Είναι σημαντικό να βάζετε λεπτή στρώση κόλλας στο πλακάκι, έτσι ώστε να μη χρειάζεται μετά ιδιαίτερο αλφάδιασμα.
Καμιά φορά ξεφεύγει λίγη κόλλα παραπάνω, γι’ αυτό καθώς προχωράμε προς το κέντρο, δοκιμάζουμε με έναν μακρύ χάρακα, αν είναι η επιφάνεια στο ίδιο ύψος. Όταν κάποιο κομμάτι βρίσκεται πιο ψηλά, το πατάμε με το χάρακα, μέχρι αυτός να πατήσει ίσια. Προσωπικά δεν έχω καταφέρει μέχρι τώρα να πετύχω την απόλυτα ίσια επιφάνεια, αλλά εκεί είναι και η γοητεία του χειροποίητου.


Κάπως έτσι φαίνεται το τραπέζι αφού έχει τελειώσει το κόλλημα. Τα κενά είναι αλλού μεγαλύτερα κι αλλού μικρότερα.  Στο σημείο αυτό πρέπει να αφήσουμε την κόλλα να στεγνώσει πολύ καλά. Εγώ στοκάρω πάντα την επόμενη μέρα.
Το δυσκολότερο στάδιο είναι κατά τη γνώμη μου η επιλογή του χρώματος του στόκου.Εδώ την πάτησα κυριολεκτικά με αποτέλεσμα να κάνω διπλάσιο κόπο και στο τέλος τα τραπέζια να έχουν ατέλειες, που ευτυχώς δε φαίνονται, παρά μόνο από κοντά. Συνήθως χρησιμοποιώ λευκό στόκο που τον χρωματίζω με ακρυλικό χρώμα. Αυτή τη φορά είπα να βάλω έναν με χρώμα που είχε περισσέψει από την κατασκευή του σπιτιού. Έλα όμως που βγήκε πολύ πιο έντονος, με αποτέλεσμα να μην ξεχωρίζουν τα πορτοκαλί πλακάκια! Ευτυχώς που δεν είχαν γεμίσει καλά όλα τα κενά κι έτσι έφτιαξα δεύτερο στόκο, αναμιγνύοντας τον χρωματιστό με λευκό, πρόσθεσα και λίγο κίτρινο ακρυλικό και το ξαναπέρασα. Στη φωτο φαίνεται ο έντονος στόκος. Αυτόν που φαίνεται στην πρώτη φωτο τον έφτιαξα την επόμενη μέρα που ήμουν μόνη. Το πρόβλημα ήταν πως μετά το τρίψιμο, εμφανίστηκε σε κάποια σημεία ο έντονος στόκος και δημιούργησε "λεκεδάκια".
Για το στοκάρισμα χρησιμοποιώ μια πλαστική σπάτουλα για ζύμη κέικ! Δυστυχώς έσβησα κατά λάθος τη φωτογραφία που δείχνει πώς φαίνεται το τραπέζι αφού απλώσουμε το στόκο, οπότε θα το περιγράψω: Παίρνουμε στόκο με τη σπάτουλα, τον αφήνουμε πάνω στην επιφάνεια και τον απλώνουμε με τη σπάτουλα προς κάθε κατεύθυνση, έτσι ώστε να γεμίζουν τα κενά λερώνοντας ταυτόχρονα τα πλακάκια. Πώς απλώνει ο Παρλιάρος κάποια υλικά επάνω στον πάγκο και τα δουλεύει πέρα-δώθε με τη σπατουλίτσα του;;; Ακριβώς έτσι!!! Αφού τελειώσουμε, αφήνουμε καμιά ωρίτσα να σταθεί ο στόκος και μετά απομακρύνουμε με ένα καλά στιμμένο σφουγγάρι ό,τι περισσεύει. Την επόμενη μέρα -αν τελειώσουμε βράδυ- ή το βράδυ -αν τελειώσουμε πρωί-  κάνουμε το τελικό καθάρισμα, χρησιμοποιώντας την πράσινη πλευρά από ένα σφουγγάρι πιάτων. Βρέχουμε, στίβουμε και μετά τρίβουμε τον στόκο που έχει κολλήσει στα πλακάκια, μέχρι να γυαλίσουν. Για πρώτη φορά χρησιμοποίησα σήμερα κι ένα σιλικονούχο διάλυμα για το φινίρισμα. Είχα διαβάσει κάπου στο διαδίκτυο πως τα ψηφιδωτά πρέπει να "σφραγίζονται" αφού τελειώσουν. Ρώτησα λοιπόν στο κατάστημα δομικών υλικών όπου ψωνίζω διάφορα, και μου έδωσαν ένα διάλυμα που υποτίθεται πως προστατεύει τον αρμό από το λέρωμα, και διευκολύνει στο καθάρισμα.Θα δείξει... Πάντως στην αφή φαίνεται κάποια διαφορά.
Και ιδού το αποτέλεσμα:

29 σχόλια:

  1. Είναι πολύ όμορφο το αποτέλεσμα!
    Εγώ μαζεύω ότι πλακάκι βρω σπασμένο ή μη αλλά ακόμη δεν στρώθηκα να φτιάξω κάτι...:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλά,είναι τέλεια και δένουν πολύ μεταξύ τους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ εμπνευσμένα. Μού αρέσει ο χρωματικός συνδυασμός μπεζ, πορτοκαλί, καφέ.... Μπράβο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΜΑΓΕΙΑ ΤΕΛΕΙΑ ΕΓΙΝΑΝ ΠΩΣ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΠΩΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΦΟΒΕΡΕΣ ΟΙ ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΟΥ !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κορίτσια, η αλήθεια είναι πως κι εμένα μου άρεσαν πολύ και διαπιστώνω πως κάθε επόμενο γίνεται καλύτερο από όλες τις απόψεις. Αυτά τα δύο ήταν το Χριστουγεννιάτικο δώρο για τους γονείς μου. Τα πήρα γυμνά από το σπίτι τους και τα επέστρεψα "ντυμένα". Χαίρομαι πολύ που σας άρεσαν!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εντυποσιάστηκα !!!!! Μπράβο!!! Αγνή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μπράβο!!!Τέλεια!!Ευχαριστούμε για τις λεπτομέρειες!!!Είσαι κατατοπιστηκότατη!!!!Πώς πέρασες τα Χριστούγεννα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Χρονια πολλα και καλα.Τα τραπεζακια σου πολυ ομορφα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @ Faiou, Χρόνια Πολλά και Καλά! Τα Χριστούγεννα τα πέρασα όπως ακριβώς ήθελα, τελείως οικογενειακά, με τον άντρα και τα παιδιά μου, τους γονείς μας, τ' αδέρφια και τ' ανίψια μας και το ίδιο θα επαναλάβουμε και την Πρωτοχρονιά!

    @ Δημιουργία, ανταποδίδω τις ευχές και θα σε επισκεφθώ οσονούπω! Καλή Χρονιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Είναι πάααρα πολύ όμορφα και τα χρώματα και οι συνδυασμοί!Το ένα καλύτερο απ'το άλλο!Και οι οδηγίες κατατοπιστικότατες!Θα το δοκιμάσω κι εγώ σ'ένα τραπέζι βεράντας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @ Διασκέσεις, για τραπέζι βεράντας δες και την παλαιότερη ανάρτησή μου "τραπέζια ντυμένα με πλακάκι/ψηφίδα", την έχω μαρκάρει κάτω από την πρώτη φωτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΤΕΛΕΙΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ!!! υπεροχη χειροτεχνια και ξεκαθαρες οδηγιες ....πολυυυ χρησιμες!!!
    Να σαι καλα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Υπέροχα είναι!! Ωραία η ιδέα να τα κάνεις με συμπληρωματικά σχέδια και χρώματα!! Έχεις δίκιο για τον αρμό, πολύ δύσκολη επιλογή....ευτυχώς, στο τέλος το διόρθωσες και έγιναν τέλεια!! Καλή Πρωτοχρονιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ουάου είναι τέλεια και τα τραπέζια βεράντας!Με ξεσήκωσες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ειναι τελεια!! μου αρεσει που δεν τα εκανες ιδια, Καλες γιορτες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Κορίτσια, σας ευχαριστώ πολύ για τα σχόλιά σας! Είναι μεγάλη ικανοποίηση να βλέπεις ανταπόκριση σ' αυτό που κάνεις. Εύχομαι σε όλες σας Καλή χρονιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Για τα τραπεζάκια σου τι να πω... δεν έχω λόγια. Χαρά στο κουράγιο σου!!!
    Καλή Χρονιά σου εύχομαι, με υγεία και ευτυχία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Καλά εεεεεε πανέμορφα!!!!!!!!
    Μου άρεσεη περίγραφη σου εκεί που λες πως στρώνει ο Παρλιάρος τα υλικά .... χεχεχε

    Σου εύχομαι ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!!!!!

    Πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. @ painter, όντως χρειάζεται πολλή υπομονή, αλλά σε δικαιώνει το αποτέλεσμα. Κι ενώ μου αρέσουν πολλά είδη κατασκευών, η αδυναμία μου είναι το πλακάκι κι οι ψηφίδες.
    Καλή χρονιά με υγεία!

    @ Asteri μου, πώς φαίνεται ο άνθρωπος της κουζίνας και της κουτάλας!!! Μου άρεσε που πρόσεξες το σημείο όπου η μία τέχνη πλησιάζει την άλλη :))
    Να είσαι πάντα καλά και να δημιουργείς με μεράκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Είναι καταπληκτικά!
    Είσαι αστέρι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Τώρα τα είδα αυτά από το Βήμα βήμα!!!Καταπληκτικά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. @ Έφη,
    @ Κατερίνα,
    χαίρομαι που σας άρεσαν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Είναι φανταστικά!!Μπράβο σου!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. ΥΠΕΡΟΧΟ ΦΙΛΕΝΑΔΑ...ΑΝ ΚΑΙ ΤΟ ΕΙΔΑ ΠΟΛΥ ΑΡΓΑΑΑΑΑ!ΥΠΟΚΛΙΝΟΜΑΙ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΟΥ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΟΥ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. @ el.mar,
    @ Μαράκι,

    είναι μπελαλίδικα τα άτιμα τα τραπεζάκια, αλλά αξίζει τον κόπο, όταν τα καμαρώνεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. πολυ ωραία τα τραπεζακια. Θα ήθελα να μου πείς άν χρειάζεται να γίνει κάποια στρώση με κάποιο υλικό πρίν βάλεις την κόλλα ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση, δεν χρειάζεται απολύτως καμία προετοιμασία για να βάλεις κόλλα. Κολλάς τα πλακάκια κατευθείαν επάνω στο ξύλο.

      Καλημέρα και καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή