less is more and simple is great



Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

Τραπέζια ντυμένα με ψηφίδα / πλακάκι






Ασχολήθηκα πρώτη φορά με το ψηφιδωτό πριν από δύο χρόνια, αυτοδίδακτη. Τα τραπεζάκια με τις ψηφίδες ήταν τα πρώτα που έφτιαξα. Οι καφέ ψηφίδες είναι κουζίνας και οι μπλε πισίνας. Τις αγόρασα από κατάστημα πλακιδίων και μου στόιχισαν 4 ευρώ συνολικά για το μικρό (50cm διάμετρος) και 6 για το μεγάλο τραπέζι (70cm διάμετρος). Πωλούνται κολημμένες σε χαρτί και στοιχίζουν 2 ευρώ το ένα. Τα τετράγωνα τραπεζάκια τα έχω ντύσει με πλακάκια που αγόρασα με το κομμάτι. Για το μικρό (55cm πλευρά)στοίχισαν 10ευρώ και για το μεγάλο (70cm πλευρά) 15 ευρώ. Χρησιμοποίησα κόλλα πλακιδίων έτοιμη, όχι σε σκόνη, από το Praktiker (5kg 15 ευρώ.) Χρειάζεται περίπου 1kg για κάθε τραπέζι. Πήρα επίσης αρμόστοκο λευκό που τον χρωμάτισα με ακρυλικό, έντονο κίτρινο για το κίτρινο τραπέζι και τερακόττα για το καφέ. Εννοείται πως δεν σκουραίνει ο στόκος, απλά παίρνει μια απόχρωση. Οι χρωματιστοί στόκοι είναι ιδιαίτερα ακριβοί, σε μεγάλες μόνο συσκευασίες, κι έτσι βρήκα τη λύση του ακρυλικού. Τα σωληνάρια στοιχίζουν περίπου 3 Ευρώ και ένα είναι παραπάνω από αρκετό για να δώσει χρώμα. Κάπου διάβασα πως ο στόκος χρωματίζεται και με σκόνη αγιογραφίας. Θα το δοκιμάσω την επόμενη φορά. Στα τραπεζάκια με τις ψηφίδες δε χρησιμοποίησα κόλλα πλακιδίων, αλλά μονταζόκολλα με πιστόλι σιλικόνης, γιατί οι ψηφίδες είναι μικρές και με την κόλλα πλακιδίων θα ήταν δύσκολο να βάλω μικρή ποσότητα και να κρατήσω κενούς τους αρμούς για το στόκο.
Προς το παρόν έχω πειραματιστεί μόνο με φθηνά υλικά, γιατί δεν είμαι πάντα σίγουρη για το αποτέλεσμα, θα ήθελα όμως να δοκιμάσω και κάτι καλύτερο.

15 σχόλια:

  1. Πολύ όμορφα τα τραπεζάκια! Πιο πολύ μου άρεσαν τα πρώτα που έχουν πιο έντονα χρώματα!
    Οι πληροφορίες που δίνεις για τις τιμές μου φάνηκαν πολύ χρήσιμες. Σ΄ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Με το συγκεκριμένο username ήταν βέβαιο πως θα έδειχνες προτίμηση στα τραπεζάκια!!! Στην πρώτη μου απόπειρα με το ψηφιδωτό δεν ήξερα πού να ψάξω για υλικά και δυσκολεύτηκα αρκετά να βρω άκρη. Δεν ήθελα να ξοδέψω και πολλά χρήματα για κάτι που δεν ήξερα αν θα πετύχει, οπότε θεωρώ πω οι πληροφορίες ιγα υλικά και τιμές είναι σημαντικές για κάποιον που βλέπει το αποτέλεσμα και θέλει να πειραματιστεί κι ο ίδιος. Αν έχεις οποιαδήποτε άλλη απορία, στείλε μου pm.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπερα, θα ηθελα να ρωτησω αν ξερετε που μπορω να βρω βασεις μεταλλικες για τραπεζια για να ντυσω τις επιφανεις με πλακακια και ψηφιδες.
    Ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Micra, με καθυστέρηση έρχεται η απάντησή μου, αλλά μόλις τώρα κοίταξα ξανά τα σχόλια από προηγούμενες δημοσιεύσεις. Βάση μεταλλική γαι τραπέζι είδα σε ένα κατάστημα που πουλάει είδη χειροτεχνίας, αλλά μου φάνηκε ακριβή. 60-70 Ευρώ περίπου για ένα μικρό τραπέζι με διάμετρο 60εκ. Στο διαδίκτυο που έψαξα, βρήκα αντίστοιχα τραπέζια σε τρομερά χαμηλές τιμές, αλλά ήταν εταιρείες που δεν αντιπροσωπεύονται στην Ελλάδα και τα έξοδα αποστολής έβγαιναν περισσότερα από την αξία του τραπεζιού. Ίσως μπορείς να το παραγγείλεις σε κάποιον μάστορα που ασχολείται με σιδεριές, κάγκελα κ.λ.π

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ξετρελαθηκα με την δουλεια σου... με τα ψηφιδωτα!!!!! Εχεις υπεροχη αισθητικη και τα εργα σου ξεχωριζουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σ' ευχαριστώ misirlou που μου θυμίζεις καθημερινά,εις διπλούν,ένα από τα αγπημένα μου τραγούδια, από την παραδοσιακή version, μέχρι εκείνη του pulp fiction

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλησπέρα πολυ ωραία τα τραπέζια κ σκέφτομαι να πειραματιστω κ εγώ. Μηπως ξέρεται να μου απαντησετε αν μπορώ να κολλήσω ψηφιδες πάνω σε τραπέζι που εχει επένδυση πλαστικο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ για το σχόλιο και συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση. Δεν έχω δοκιμάσει να ντύσω τραπέζι με επένδυση πλαστικού, αλλά αν σκεφτώ ότι το τραπεζάκι στην πρώτη φωτογραφία δεν είναι από ξύλο αλλά από συνθετικό υλικό, δεν νομίζω να υπάρχει πρόβλημα. Το θετικό με αυτές τις ψηφίδες ή με το πλακάκι, είναι ότι δεν στοιχίζουν ιδιαίτερα, οπότε σε περίπτωση αποτυχίας το μόνο που θα κλάψουμε είναι ο κόπος μας! Στη θέση σας θα το επιχειρούσα. Έχω ντύσει με ψηφίδες και πλακάκι πλέξιγκλας και δεν υπήρξε πρόβλημα.

      Διαγραφή
  8. Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση μπορείς να μου πεις τι διάμετρο έχουν οι ψηφιδες που έχεις χρησιμοποιησεί? 3χ3 ή μεγάλυτερες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι 2Χ2, αλλά δουλεύονται άνετα, αρκεί να χρησιμοποιήσεις μονταζόκολλα με πιστόλι κι όχι κόλλα πλακιδίων, γιατί είναι μικρή η επιφάνεια, δεν θα μπορείς να βάλεις λίγη κόλλα με τη σπάτουλα και θα έχεις πρόβλημα στο αλφάδιασμα. Επιπλέον, θα βγαίνει η κόλλα από όλες τις μεριές όπως θα πιέζεις την ψηφίδα να κολλήσει, και δεν θα μένει καθαρό κενό για τον στόκο. Αν έχεις κάποια άλλη απορία, ρώτησέ με ελεύθερα. Τώρα βλέπω καθημερινά τα σχόλια. Καλή επιτυχία!

      Διαγραφή
  9. kalhmera sas.mou aresan poly ta trapezia poy exete ftiaksei.exw k egw 1 mikro trapezi san ayto me ta kafe xroma,nomizw exoume to idio,apo to ikea to exw parei,an nai,to trapezi exei trypes,pws tis kleisate.k thn montazokolla poy thn brikate?pws spasate to plakakia sths goneies?sas zalisa alla tha hthela na to ftiaksw k egw to trapezi toso omorfo oso eseis.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kαλησπέρα!
      Κατ' αρχήν,ευχαριστώ για την επίσκεψη και για το σχόλιο. Το συγκεκριμένο τραπεζάκι ήταν η πρώτη μου απόπειρα, οπότε να είστε βέβαιος/βέβαιη, ότι δεν χρειάζεται καμία απολύτως εμπειρία για να πετύχετε αυτό το αποτέλεσμα.
      Και τώρα, ας τα πάρουμε όλα με τη σειρά: Το τραπεζάκι είναι πράγματι αυτό που λέτε, από το ΙΚΕΑ. Τις τρύπες δεν τις έκλεισα, κάποιες καλύφθηκαν από τις ψηφίδες και οι υπόλοιπες από τον στόκο. Απλώς, όταν στοκάριζα, άπλωσα στο κάτω μέρος του τραπεζιού, εκεί που είναι ο μικρός κύκλος, ένα διπλό φύλλο εφημερίδας, για να μην λερώνει ο στόκος που έπεφτε, κι αφού είχε σχεδόν στεγνώσει, το καθάρισα από την κάτω πλευρά με ένα σφουγγαράκι. Το κοφτάκι με το οποίο έκοψα τις ψηφίδες του κέντρου, μπορείτε να το δείτε στη δεύτερη φωτογραφία της ακόλουθης ανάρτησης:

      http://simonmady.blogspot.com/2010/12/blog-post_26.html

      ή κάνοντας κλικ στην αριστερή στήλη του ιστολογίου μου, στην ανάρτηση "τραπεζάκια με πλακάκι"

      Δεν στοιχίζει ιδιαίτερα και κάνει πολύ καλή δουλειά. Μονταζόκολλα μπορείτε να βρείτε σε όλα τα καταστήματα χρωμάτων/σιδηρικών. Υπάρχει σε μικρή συσκευασία όπως οι κόλλες UHU, αλλά για να δουλέψετε σωστά, είναι καλύτερο να πάρετε μεγάλο σωληνάριο που προσαρμόζεται σε πιστόλι σιλικόνης. Έχει μύτη μπροστά, οπότε μπαίνει μικρή ποσότητα κόλλας, δεν απλώνει ιδιαίτερα κι αφήνει τελείως καθαρά τα κενά ανάμεσα στις ψηφίδες για να μπει ο αρμός. Θα ξεκινήσετε την τοποθέτηση από έξω προς τα μέσα. Θα τοποθετήσετε τις ψηφίδες του πρώτου κύκλου χωρίς να τις κολλήσετε, για να δείτε πρώτα πόσες χρειάζεστε και να μοιράσετε σωστά την μεταξύ τους απόσταση. Βέβαια, αφού έχετε το ίδιο τραπέζι, μπορείτε πολύ απλά να μετρήσετε τις δικές μου.Κάντε κλικ πάνω στη φωτο για να μεγαλώσει. (Στο μεταξύ τις μέτρησα, είναι 54 στον εξωτερικό κύκλο) Πρώτα απλώνουμε χωρίς κόλλα, βλέπουμε αν μας αρέσει το αποτέλεσμα και μετά κολλάμε. Συνεχίζουμε μέχρι το τέλος. Στο κέντρο θα χρειαστεί να κόψουμε. Οδηγίες για το στοκάρισμα υπάρχουν στην ανάρτηση που έβαλα πιο πάνω, αλλά αν έχετε οποιαδήποτε άλλη απορία, αφήστε ξανά μήνυμα εδώ.
      Καλή επιτυχία!

      Διαγραφή

      Διαγραφή
  10. KALHSPERA K EYXARISTW POU APANTISATE
    .APO PIO KATASTIMA AGORASATE TA PLAKAKIA?PRAKTIKER,LEROI K TA LOIPA,K THN KOLLA EPISHS?EYXARISTW EK TWN PROTERWN .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τις ψηφίδες τις αγόρασα από κατάστημα ειδών υγιεινής και πλακιδίων, τα πλακάκια και την κόλλα πλακιδίων από Leroy Merlin, την μονταζόκολλα από κατάστημα σιδηρικών-χρωμάτων, αλλά υπάρχει και σε Leroy, Praktiker.
      Καλό βράδυ :-))

      Διαγραφή
  11. Καλησπέρα, πως μπορώ να επικοινωνήσω μαζί σας για μία κατασκευή; μου βγάζει μόνο για outlook. ενδιαφέρομαι για ένα μεγάλο κομμάτι ξύλο να γίνει ψηφίδα. Αναλαμβάνετε δουλειές;
    ευχαριστώ
    christina.nathanael@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή